Alleen op vakantie

Alleen op vakantie – met deze tips wordt het leuk
Je wilt graag op vakantie, maar helemaal alleen??? Durf je dat aan?
Even weg van je dagelijkse sleur is wel heel aantrekkelijk! Maar eenzaamheid is een van de grootste vooroordelen bij het alleen op reis gaan, dus misschien moet je eerst je angst ervoor overwinnen….
Maar als je eenmaal onderweg bent, zul je zien dat alleen reizen allesbehalve eenzaam is. Je maakt makkelijker contact met mensen, en meestal kom je veel andere solo-reizigers tegen.

Alleen reizen: vrijheid en avontuur!
Alleen op reis gaan betekent vrijheid, spontaan en avontuurlijk genieten. Jij bepaalt zelf je reisdoel en je tempo. Je hoeft op niemand te wachten, en er zijn geen mensen die je opjagen. Je staat pas als jij dat wilt, en je hebt alleen je eigen toeristische wensen. Klinkt dit als jouw gedroomde fantasie? Jij kunt het waarheid maken. Alleen op vakantie is niet eenzaam of zielig, maar juist een keuze voor een buitengewone reiservaring. Meteen als je in de trein of op het vliegtuig stapt, begint je ultieme vakantie. Vergeet je werk en je beslommeringen, en geniet!

Contacten met andere reizigers
Als alleenreiziger raak je makkelijk in gesprek met de lokale bevolking. Als je alleen in een bus of café gaat zitten, zal er meestal wel iemand een praatje met je aanknopen. Dé ideale manier om kennis te maken met de lokale cultuur. Als je low-budget reist kun je bijvoorbeeld een hotelkamer delen met andere single reizigers, een taxi delen of samen uit eten gaan. Die gezamenlijk activiteiten met andere reizigers zijn ervaringen op zich, die tot echte vriendschappen kunnen leiden.

Groepsreizen
Wil je toch liever in gezelschap reizen, dan zijn er tal van mogelijkheden om met andere alleenstaanden of in een groepsverband op vakantie te gaan. Veel reisorganisaties organiseren groepsreizen speciaal voor singles, naar verschillende bestemmingen. Daarbij is leeftijd zeker een criterium, en daarom is het raadzaam om van te voren te informeren wat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers is, de grootte van de groep en de samenstelling. Zodat je voor je zelf kan bepalen of een bepaalde groep je aanstaat.

Wees niet bang om alleen te zijn
Er kan zich een moment voordoen dat je je eenzaam voelt. Een uitgelezen gelegenheid om jezelf beter te leren kennen, en jezelf de kans geven bepaalde zaken te verwerken. Laat die emoties toe, en realiseer je dat zulke momenten meestal niet lang duren. Geniet van je vakantieomgeving, zoek de zon op!
Enkele tips:
• Verwen jezelf. Kies, als je budget het toelaat, een mooi hotel of appartement. Maak het gezellig voor jezelf.
• Kies een actieve vakantie, en plan de bezienswaardigheden die je wilt zien.
• Zorg voor een paar uitstapjes in de eerste dagen van je vakantie. Daarna kun je op je gemak van de omgeving genieten.
• Hou een reisdagboekje bij, of stuur af en toe een berichtje naar je beste vriend(in).
• Wees nieuwsgierig en sta open voor nieuwe contacten en ervaringen.

Alleen eten kan heel leuk zijn
Kies een restaurant met bar, waar je meer kans hebt om mensen te ontmoeten. Of ga naar restaurants met gemeenschappelijke tafels, want dat zijn meestal ontmoetingsplekken waar je de lokale bevolking ontmoet, en waar ook vaak gratis Wi-Fi is. En door iets te lezen mee te nemen laat u ook anderen zien dat u alleen op reis bent.

Enkele veiligheidstips
Het is niet zo ingewikkeld om te voorkomen dat je reis vervelend eindigt. Gewoon een kwestie van gezond verstand en de juiste voorzorgsmaatregelen.
• Zorg dat je ruim voor donker aankomt op je nieuwe bestemming.
• Zoek gezelschap op van mensen die je vertrouwt als je je niet veilig voelt.
• Als je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt, ga dan meteen een winkel of restaurant binnen en vraag daar om hulp.
• Geld kun je het beste in de kluis achterlaten, en verdeel het geld dat je bij je hebt over meerdere plekken.
• Neem telefoonnummers van alarmcentrales en het Nederlandse Consulaat mee.
• Wees vindbaar voor het thuisfront, en zorg dat vrienden of familie een telefoonnummer en een adres hebben.

Nadelen van alleen reizen
Reisorganisaties zijn meestal alleen ingesteld op stellen en families, waardoor alleen reizen een stuk duurder is. Daarnaast loop je meer risico’s, als je ‘s avonds alleen door donkere straatjes in een vreemde stad loopt. In een noodsituatie heb je niemand die je kan helpen, en als je verdwaald bent, kun je met niemand overleggen. Maar de vele voordelen en leuke momenten wegen ruimschoots op tegen deze nadelen, die zich misschien wel nooit voordoen!

Een spannende nieuwe ervaring
Steeds meer mensen gaan alleen op vakantie. Vooral omdat mensen bewust kiezen voor de luxe van vrijheid, waarbij je zelf beslist waar je heen gaat, waarbij je met niemand rekening hoeft te houden. Kies eens voor een spannende nieuwe ervaring, met bijzondere ontmoetingen. Waag de stap, en je zult zien dat het een onvergetelijke vakantie oplevert.