Uw verhaal.
Ik schrijf uw familieverhaal, maar het blijft natuurlijk wel úw verhaal. Dat probeer ik zo herkenbaar mogelijk te verwoorden door een aantal interviews vooraf, en tijdens het schrijven. Gerichte vragen helpen de herinneringen weer naar boven te halen, waarbij u uiteraard zelf kiest wat u wel en niet wilt vertellen.
Interviews
Tijdens die gesprekken, die zo’n anderhalf tot twee uur duren, komen uw persoonlijke ervaringen aan bod, maar ook de belangrijkste personages in uw verhaal. Ik maak aantekeningen die ik daarna uitwerk, en daarnaast voer ik aanvullend onderzoek uit om feiten te achterhalen en situaties in te kleuren. Vervolgens ga ik daarmee aan de slag om er een compleet en boeiend verhaal van te vormen.
De rode draad
In het eerste interview beginnen we met de rode draad van het verhaal en het opzetten van een tijdlijn. Ook de omvang van het verhaal en de juiste vorm zijn belangrijke keuzes. Kiest u daarbij voor de ‘ik’-persoon, of speelt een bepaald personage de hoofdpersoon? En ook belangrijk: wilt u alles waarheidsgetrouw weergeven, of passen we details aan, misschien om gevoelens van betrokkenen te ontzien, of gewoon om het verhaal boeiender te maken?
Schaven aan het resultaat
Hoe dan ook: U blijft bij de hele tekst betrokken. Door regelmatig één of meerdere hoofdstukken te lezen, of misschien wilt u liever alles pas lezen als de eerste versie af is. Dat kan allebei. Daarna bespreken we de eerste versie samen, en noteer ik uw commentaar en aanwijzingen, die ik verwerk in een tweede, meer definitievere uitvoering. En daarna schaven we eraan, totdat we het resultaat hebben, dat u voor ogen staat. En geloof me: ik ben pas tevreden als u dat bent!