Briefing

Duidelijke briefing
Soms is het lastig om te bepalen wat je precies wilt vermelden in je tekst en wat in feite alleen maar ballast is. Dat is een kwestie van knowhow, waarin ik je graag adviseer. Maar een goede briefing is sowieso onmisbaar, of beter nog: een interview op locatie. Dan kan ik de sfeer proeven die je de tekst mee wilt geven. Belangrijk is in elk geval dat je wensen duidelijk zijn, zodat ik ook kan schrijven wat jij verwacht. Dus om wat voor soort tekst gaat het, voor wie is die bedoeld, voor welk doeleinde? Handig is het om daarbij voor jezelf even de onderstaande checklist door te lopen.

 • Wat wil je geschreven hebben?
  Een blog, een brochure, webteksten of iets anders?
 • Welke informatie moet er in elk geval in?
  Benoem de feitelijke informatie over je product of dienst en belangrijke details (of verwijs naar info hierover) en misschien is een oproep tot actie gewenst?
 • Hoe lang mag je tekst zijn?
  Dat kan één A4-tje zijn, of korter. Maar wil je graag alle facetten van jouw product benoemd hebben, dan is een langere tekst toch de beste optie. Voor een blog werkt een lengte van zo’n 1000 tot 1500 woorden vaak het beste.
 • Achtergrondinfo
  Zijn er wellicht bronnen die de informatie verder verduidelijken, zoals je eigen website of die van anderen? Of misschien heb je een brochure over je bedrijf of product?
 • Stijl/tone-of-voice
  Door je doelgroep te benoemen wordt het makkelijker te bepalen welke stijl het beste is. Een commerciële tekst heeft natuurlijk een andere tone-of-voice dan een persoonlijke boodschap, zoals een brief of uitnodiging.
 • Aanspreekvorm: je of u
  Een oudere doelgroep stelt een respectvolle benadering als ‘u’ wellicht op prijs, maar de huidige, meest gekozen aanspreekvorm is je/jij.
 • Sleutelwoorden
  Zijn er bepaalde sleutelwoorden, die je graag benoemd wilt hebben in de tekst? Zoals zoektermen of belangrijke begrippen waar mensen op selecteren.
 • Deadline
  Wanneer dient de tekst uiterlijk in je bezit te zijn? Ga daarbij liefst van een redelijke termijn uit, die mogelijkheden biedt voor overleg en correctie.

Vragen? Neem gewoon even contact op
In een telefonisch gesprek en/of per mail geef ik je graag meer informatie.
Uiteraard geheel vrijblijvend. Ik kijk uit naar je telefoontje.

Mijn mobiele nummer: 06 4580 3546
of mail naar: info@maridaraketeksten.nl

Open chat
Contact?
Hallo 👋
Kan ik je helpen met meer info?